Zbavte sa hnevu, táto emócia veľmi poškodzuje stav ciev, zistila štúdia

Zdá sa vám, akoby vám hnev doslova prúdil v žilách? Nie je to len pocit, zistila nová vedecká štúdia zverejnená v časopise Journal of the American Heart Association, podľa ktorej pocity hnevu nepriaznivo ovplyvňujú zdravie ciev.

08.05.2024 15:00
nohy, liečba, cievy Foto:
Problémy s cievami neradno podceňovať.
debata

Vedci vo svojom výskume rozdelili 280 účastníkov do skupín a požiadali ich, aby si počas ôsmich minút vybavili pocity hnevu, smútku, úzkosti alebo zostali neutrálni. Pred touto úlohou a niekoľkokrát opakovane po nej merali stav ciev jednotlivcov.

Kardiologička: Starším ľuďom tolerujeme aj vyšší krvný tlak. Aká hodnota to môže byť?
Video
Zdroj: TV Pravda

Ak dostali účastníci za úlohu vybaviť si smútok a úzkosť, nevykazovali ich cievy žiadne významné zmeny v sledovaných ukazovateľoch. Avšak hnev áno. „Zdá sa, že vplyv hnevu na zdravie a choroby môže byť spôsobený jeho nepriaznivým vplyvom na zdravie samotných ciev," uviedol hlavný autor štúdie Daichi Shimbo, profesor medicíny na kardiologickom oddelení Kolumbijskej univerzity v New Yorku.

hloh Čítajte viac Zoznámte sa, hloh obyčajný. Magické plody výrazne posilňujú srdce aj imunitu, znižujú tiež cholesterol

Opakovane sa rozčuľujete? Na to pozor

„Nový výskum síce nie je prvou štúdiou, ktorá by preukázala súvislosť medzi emóciami a kardiovaskulárnymi dopadmi, ale objasňuje, ako táto súvislosť funguje,“ uviedol Joe Ebinger, docent kardiológie a riaditeľ klinickej analytiky Smidtovho kardiologického inštitútu v Cedars-Sinai v Los Angeles.

Po tom, čo si skupina účastníkov osem minút vybavovala pocit hnevu, trval dopad na cievy až 40 minút, dodal doktor Shimbo. To by samo o sebe nemuselo znieť tak zle, ale obavy vyvoláva kumulatívny efekt. „Domnievame sa, že ak ste človek, ktorý sa rozčuľuje opakovane, znovu a znovu a znovu, potom si chronicky poškodzujete cievy,“ povedal Shimbo. „Tento aspekt sme neštudovali, ale domnievame sa, že tento druh chronického poškodenia kvôli hnevu môže viesť k chronickým nepriaznivým vplyvom na cievy,“ dodal.

cieva, ateroskleróza, trombus, zdravie, Čítajte viac Keď cievy tuhnú a zužujú sa

Ďalšia otázka, ktorú štúdia neskúmala, je: A čo s tým? „Hnev je ľudská emócia a človek sa mu nemôže ani vyhýbať,“ povedal Ebinger. Najlepším prístupom je naučiť sa spracovávať pocity hnevu bez toho, aby sme ich nechali vybublať na povrch, dodal Brett Ford, docent psychológie na Torontskej univerzite.

debata chyba
Viac na túto tému: #emócie #srdce #hnev #cievy