Päťročné dievča sa udusilo párkom v rožku. Viete poskytnúť prvú pomoc v takej situácii?

Dievčatko sa tešilo na cirkusové predstavenie, avšak počas prestávky vdýchlo kúsok párku v rožku a napriek pomoci okolia a záchranárov napokon v nemocnici po pár dňoch zomrelo.

07.05.2024 15:00
dieťa, strava, batoľa, príkrm, kŕmenie, mama,... Foto:
Jesť treba pomaly a v pokoji.
debata

Dievčatku kúpila párok v rožku babička, k tragickej udalosti došlo v obci Kravaře na moravskom Opavsku. Nešťastné dievča sa začalo dusiť a následne upadlo do bezvedomia.

Záchranár Viliam Dobiáš: Prvá pomoc pri infarkte
Video
Zdroj: TV Pravda

Následne na miesto dorazila sanitka a vrtuľník záchrannej služby. Záchranári zistili, že dieťa už utrpelo zástavu krvného obehu. „Dievčatko sa podarilo oživiť a obnoviť krvný obeh. V kritickom stave ju posádka vrtuľníka previezla do ostravskej fakultnej nemocnice,“ potvrdil serveru Novinky.cz hovorca záchrannej služby Lukáš Humpl.

Že jedlo vdýchne takto staré dieťa, je skôr výnimkou, podobné udalosti sa stávajú najmä celkom malým deťom. Je však extrémne zriedkavé, že by na vdýchnutie jedla dieťa zomrelo. V Česku sa podobný prípad stal pred 17 rokmi, keď sa udusil dvojročný chlapček po konzumácii kúska párku. Chlapcovi sa zastavil krvný obeh a po niekoľkých dňoch v nemocnici rovnako zomrel.

Prevencia a pomoc

Vdýchnutiu jedla možno predchádzať pomalou a pokojnou konzumáciou stravy, to treba učiť už malé deti. Hlavne žiadne hltanie. Dôležité tiež je nerobiť pri jedle prudšie pohyby, obmedziť rozprávanie. Ak už k vdýchnutiu príde, postupujte takto.

„Ak ide o jedlo, ktoré stojí v tráviacej trubici, najčastejšie v pažeráku, je nutné zapíjať ho vodou, aby sa pohlo ďalej do žalúdka. Väčšie nebezpečenstvo predstavuje vdýchnutie jedla do dýchacích ciest. Ak je možný kašeľ, treba ho maximálne využiť na vykašľanie cudzieho telesa nachádzajúceho sa v dýchacích cestách. Ak nie je možný kašeľ a postihnutý sa dusí, použijeme štyri päť silných úderov medzi obe lopatky do stredu chrbta,” radí lekár anestéziológ a intenzivista Milan Rebek, ktorý je zároveň vedúcim lekárom oddelenia laboratórnej medicíny v Nemocnici Agel v Zlatých Moravciach.

Ak ani to nepomôže, treba sa postaviť za postihnutého a odzadu mu silno stláčať brucho. Ide o takzvaný Heimlichov hmat, ktorý zvýši vnútrohrudníkový tlak. To by malo viesť k vypudeniu vdýchnutej potravy von z dýchacích ciest.

leták, záchrana života, prvá pomoc, srdce, ruky, Čítajte viac Prvá pomoc? Nemusíte dýchať z úst do úst

Ako na to konkrétne? Záchranca jednu ruku zovrie v päsť a položí ju medzi spodný koniec hrudnej kosti a pupok. Druhou rukou objíme dusiaceho sa človeka, uchopí päsť ruky položenej na bruchu a silou stláča smerom nahor a dovnútra. Toto robí päťkrát. Oba manévre, búchanie do chrbta i stláčanie brucha (neodporúča sa u tehotných), je vhodné striedať.

Ak sa jedlo nepodarí vypudiť, do piatich minút postihnutý upadá do bezvedomia. „Vtedy hneď voláme záchrannú službu a začíname s oživovaním, s kardiopulmonálnou resuscitáciou, až do príchodu sanitky záchrannej zdravotnej služby,” uvádza lekár.

Ako vyzerá prvá pomoc u malých detí? U detí do jedného roku podporujeme kašľanie, no ak dieťa už kašľať nemôže, položíme si ho hlavou a tvárou na predlaktie, hlavička je medzi palcom a dvomi prstami a dlaňami druhej ruky udrieme päťkrát medzi lopatky. Ak to nepomôže, dieťa si položíme na chrbátik a päťkrát stlačíme prstami hrudník ako pri oživovaní. Tieto dva postupy neustále opakujeme, až kým sa dýchacie cesty neuvoľnia. Ak sa tak nestane, treba začať s oživovaním.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prvá pomoc #dusenie #udusenie