Môže spôsobiť až srdcové zlyhanie, jej príznaky sa často zamieňajú aj s astmou, správna liečba zachráni život

Včasné odhalenie zákernej pľúcnej hypertenzie je zásadné pre čo najskoršie nasadenie liečby a predĺženie života pacienta.

06.05.2024 11:00
pľúca, röntgen, fibróza Foto:
Pľúcna hypertenzia môže vážne poškodiť zdravie.
debata

Na začiatku na seba upozorňuje dýchavičnosťou, slabosťou, nadmernou únavou, bolesťami hlavy a aj mdlobami. Jej príznaky sa dajú ľahko zameniť s astmou, chudokrvnosťou, chronickým zápalom priedušiek či postihnutím chlopní srdca.

Pneumologička Marta Hájková: Pri idiopatickej pľúcnej fibróze počujeme "celofánové praskoty
Video
Zdroj: TV Pravda

„Pri pľúcnej hypertenzii dochádza k zvýšeniu krvného tlaku v pľúcnych tepnách. Ide o vzácne, avšak závažné ochorenie, ktoré postupuje rýchlo. Keďže tepny, ktoré prenášajú krv zo srdca do pľúc, hrubnú a zužujú sa, srdce musí vynaložiť väčšiu námahu, aby prepumpovalo krv,“ informuje Ministerstvo zdravotníctva SR. Približne jedno percento ľudí na celom svete trpí týmto veľmi vážnym zdravotným problémom, ktorý môže zaťažiť srdce a vážne ovplyvniť celkové zdravie.

les, pľúca, hmla, oblaky Čítajte viac Pľúca ohrozuje aj iné ochorenie, každé štyri hodiny naň umrie jeden Slovák!

Príčinou sú hlavne pľúcne a srdcové choroby

Hlavné príčiny možno rozdeliť do niekoľkých kategórií. Takzvaná primárna pľúcna hypertenzia nemá zjavnú príčinu. Je vzácna a vyskytuje sa väčšinou u mladých dospelých. V prípade sekundárnej pľúcnej hypertenzie môžu byť príčinou pľúcne ochorenia (chronická obštrukčná pľúcna choroba, pľúcna fibróza, zápal pľúc a podobne), kardiovaskulárne ochorenia (srdcové chyby, závažná hypertenzia, kardiomyopatia a podobne), metabolické poruchy, autoimunitné ochorenia a niektoré lieky.

Aj keď ochorenie nie je vyliečiteľné, dostupná liečba dokáže zmierniť jeho príznaky, a tým aj zlepšiť kvalitu života pacienta.

Čo spôsobuje

Pacienti s pľúcnou hypertenziou majú často obmedzenú schopnosť vykonávať fyzickú aktivitu kvôli zvýšenému tlaku v pľúcnych cievach a nedostatočnému prívodu kyslíka do tela. Časté sú srdcové komplikácie ako zvýšený tlak v pľúcnych cievach, čo môže zvýšiť zaťaženie pravého srdca a spôsobiť problémy ako arytmie a zlyhanie srdca.

Pacientov trápia aj dýchacie ťažkosti a zvýšené riziko vzniku krvných zrazenín v pľúcach, čo niekedy vedie k trombembolickým príhodám.

Pacientom, ktorí sa dostanú do kritického stavu, môže zachrániť život transplantácia pľúc. Predtransplantačnou prípravou pacientov sa u nás zaoberá Klinika pneumológie, ftizeológie a funkčnej diagnostiky Slovenskej zdravotníckej univerzity a Univerzitnej nemocnice Bratislava v Ružinove a samotná transplantácia sa vykonáva v pražskej nemocnici Motol.

doktor, snímka, pľúca, röntgen, RTG Čítajte viac Zjazvenými pľúcami trpí asi 12 % obyvateľstva sveta

Kde sa choroba lieči

Pacienti s pľúcnou hypertenziou sa na Slovensku liečia v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb, Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb a v Stredoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb. O deti sa starajú lekári v Detskom kardiocentre Národného ústavu srdcových chorôb.

debata chyba
Viac na túto tému: #pľúca #pľúcna hypertenzia #idiopatická pľúcna hypertenzia