Prestali ste s príchodom jari užívať déčko? Ešte nenastal ten správny čas

Robí to tak veľa ľudí. V zime, keď nie je dostatok slnečného svitu, užívajú poctivo vitamín D z lekárne, aby doplnili príjem tejto dôležitej látky. S príchodom slnečných dní však doplnok stravy radi odložia, aby sa k nemu vrátili až niekedy v októbri či novembri. Farmaceut Ondřej Pleskot upozorňuje, že ešte nie je ten správny čas prestať déčko užívať.

04.05.2024 15:00
Vitamíny a ďalšie „priateľské“ doplnky Foto:
Vitamínu D mnohí nemajú dostatok ani v lete.
debata

„Výrazne teplé a slnečné počasie, naznačujúce rýchlejší nástup leta podnecuje k zníženiu suplementácie (doplnenia) niektorých vitamínov. S príchodom lokálnej čerstvej sezónnej zeleniny a ovocia je to v poriadku, napríklad v prípade zníženia dávok vitamínu C. Častou chybou Slovákov ale je ignorovanie vitamínu D v podobe doplnkov stravy počas letných mesiacov až do jesene. Pritom v našich zemepisných šírkach je jeho suplementácia potrebná aspoň do polovice mája,“ uvádza Ondřej Pleskot, odborný farmaceut.

Aké dávky vitamínu D sa odporúčajú pre imunitu a aké pri prevencii osteoporózy?
Video
Zdroj: TV Pravda

Na letné obdobie, kedy síce stačí na 20 minút denne vystaviť slnku predlaktie a tvár, aby bola splnená denná dávka vitamínu D v našom tele, sa tiež spoliehať nestačí. „Pokiaľ je totiž dva až tri dni pod mrakom alebo dážď, množstvo vitamínu D v krvi opäť klesne pod odporúčanú hladinu, ktorá je u dospelého človeka 75 – 150 nanomolov na liter. Naozaj alarmujúca skutočnosť je, že sa aj my farmaceuti v praxi často stretávame s tým, že sa hodnoty obyvateľstva pohybujú pod 50 nanomolov na liter,“ konštatuje lekárnik.

vitamíny Čítajte viac Céčko, déčko, zinok… Aký výrobok kúpiť, ako ich užívať správne

Zo stravy déčko nezískame

Zo stravy sa v našich podmienkach prísun vitamínu D veľmi zabezpečiť nedá. „Slovensko nie je Stredomorie, takže stravou sa nezachránime. Štyrikrát do týždňa zaradiť do jedálnička ryby či do jedál pridávať rybí olej je pre bežného Slováka nereálne. Suplementácia je naozaj nevyhnutná. Denná dávka doplnkov stravy s vitamínom D sa pohybuje u dospelého človeka okolo 1000 až 2000 jednotiek IU a u detí starších ako rok aspoň 600 IU,“ vraví farmaceut. Podľa nových vedeckých poznatkov je prípustná odporúčaná denná dávka v doplnkoch stravy u dospelého človeka až do 4 000 IU.

Vitamíny a ďalšie „priateľské“ doplnky Čítajte viac Užívate v zime vitamín D? S akými výživovými doplnkami je dobré ho kombinovať, kedy ho potrebujeme a komu neprospieva

Únava a znížená výkonnosť, vypadávanie vlasov, pomalé hojenie rán, bolesti svalov a kostí, hrozba zvýšenej kazivosti zubov, zvýšené riziko osteomalácie (výrazné mäknutie kostí), osteoporózy (rednutie kostí) a zlomenín kostí, u detí hrozba rozvoja krivice – po týchto symptómoch asi nikto netúži, pritom k týmto zdravotným problémom môže vo veľkej miere prispievať práve nedostatok vitamínu D.

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #vitamín D #doplnky stravy