Trápi vás rozmazané videnie? Nemusí byť za tým hneď vážnejší problém s očami

Napriek tomu, že je rozmazané videnie veľmi nepríjemné, nemusí hneď ísť o vážnu poruchu očí. Častokrát stačí pozmeniť životný štýl, pracovné nasadenie a problém sa často sám vyrieši.

06.05.2024 16:00
oko, Snellenova tabuľka, zrak Foto:
Ak vás trápi rozmazané videnie, treba s tým niečo robiť.
debata

V prípade, že vás rozmazané videnie trápi dlhodobo, je potrebné navštíviť odborníka, ktorý vám zrak skontroluje. Nemáte čas na návštevu lekára alebo ste dostali termín príliš neskoro? Pomôže vám aj očná optika, kde dokážu zmerať zrak na počkanie.

„Aj vyšetrenie v očnej optike dokáže odhaliť, či potrebujete dioptrické okuliare alebo kontaktné šošovky. Dôležité je, aby ste vyšetrenie zraku neodkladali, pretože si môžete spôsobiť vážne a trvalé poruchy zraku,“ uviedol Martin Slaný, očný optik a odborný garant optiky Fokus.

Vnútroočný tlak. Aká hodnota je už vysoká? A ktorá hrozí oslepnutím?
Video
Zdroj: TV Pravda

Rozmazané videnie môže spôsobiť viacero faktorov. Niektoré z nich sú naozaj závažné, iné sa dajú odstrániť veľmi ľahko. Dôležité je, aby ste zakročili skoro a tento problém neignorovali.

Problém s rozmazaným videním môžu spôsobiť poruchy očí, medzi ktoré najčastejšie patria krátkozrakosť, ďalekozrakosť či astigmatizmus. V tomto prípade je dôležité navštíviť očného lekára, ktorý predpíše správne dioptrické okuliare alebo kontaktné šošovky.

Namáhanie očí

Rozmazané videnie môže spôsobiť aj extrémne namáhanie očí, ak pozeráte celý deň na monitory digitálnych zariadení. Ak vaše oči namáhate nadmerným spôsobom, v práci pred obrazovkou trávite množstvo času a oddych pre vás znamená čítanie kníh, vaše oči nedostávajú ani chvíľu pokoja.

Ostrosť videnia do blízka je možné cvičiť vďaka svalom okolo očnej šošovky, ktoré pri kontinuálnej a vysokej záťaži prestanú fungovať a v takom momente nie je možné zaostrovať.

„Je to veľmi podobne, ako keď enormne cvičíte a na druhý deň sa neviete pohnúť. V takom prípade je potrebné vyhľadať oftalmológa, ktorý svaly uvoľní a navštíviť optiku, kde vám poskytnú informácie o relaxačných okuliarových alebo kontaktných šošovkách, ktoré sú práve na tento druh námahy očí určené,“ vysvetlil Martin Slaný.

Pomôcť vám môžu aj umelé slzy, ktorými si nadmerne namáhané oči môžete zvlhčovať. Oko sa tak cíti menej unavené a rozmazané videnie vás bude obchádzať. Taktiež, ak vám doktor predpísal okuliare či šošovky, noste ich.

Mali by ste si tiež dávať pravidelne krátke pauzy a používať okuliare, ktoré tlmia modré žiarenie. K vysokej námahe očí dochádza aj počas letných mesiacov, kedy sa oko pozerá do silného a priameho slnečného žiarenia. Počas leta je dôležité nosiť slnečné okuliare s vysokým UV filtrom.

Očná migréna

Súčasťou klasickej nepríjemnej migrény je aj očná migréna. Vypadávanie písmen z textu, rozmazané videnie a neúnosná bolesť hlavy. Toto všetko sú jej príznaky.

Očná migréna môže byť spôsobená stresom, únavou, prudkými pohybmi hlavy či nadmerným hlukom. Ak chcete migrénu poraziť, je dobré nájsť si tiché a tmavé prostredie, pomôžu vám aj lieky proti bolesti hlavy a migréne. Potom, ako očná migréna prejde, zbavíte sa aj rozmazaného videnia.

debata chyba
Viac na túto tému: #oči #zrak #oftalmológ