Jeepom z Paríža do New Yorku cez Beringovu úžinu

Medzinárodný tím vedený Matthiasom Jeschkem sa na upravených špeciáloch Jeep Wrangler vydal na dobrodružnú cestu z Paríža do New Yorku. Cesta povedie naprieč Európou, cez Rusko, Mongolsko, Aljašku, Kanadu a USA. Prvýkrát v dejinách sa uskutoční expedícia okolo sveta výlučne na automobiloch.

05.11.2008 14:37
Jeep Foto:
Beringovu úžinu autá prekonajú pomocou veľkých plavákov.
debata

Počas cesty prejdú posádky cez 20 krajín, pričom zámerom expedície je sústrediť pozornosť na znižovanie emisií CO2 v jednotlivých krajinách a dosiahnuť čo najväčšiu informovanosť verejnosti.

Cieľom expedície „Paríž – New York Transcontinental 2009“ je urobiť záznam do histórie bez toho, aby expedícia zanechala po sebe stopy. Z tohto dôvodu sa expedícia uskutoční v zime. Expedícia má byť tiež neutrálna z hľadiska emisií CO2.

Aby na trase dlhej takmer 43 000 km nedošlo k poškodeniu životného prostredia, expedícia prebehne v zime. Kolesá vozidiel tak po sebe nezanechajú v prírode stopy. Vozidlá sa budú pohybovať výlučne po metrovej vrstve snehu a ľadu, alebo po zamrznutej pôde známej ako permafrost. Okrem iných opatrení bude expedícia využívať biopalivá s nízkymi emisiami na báze obnoviteľných a biodegradovateľných energetických zdrojov. V prevodovkách a nápravách sa budú používať bio oleje.

Počas celej expedície sa budú dôsledne monitorovať emisie CO2. Na kompenzovanie vyprodukovaných emisií CO2 sa v tesnej spolupráci so štátnymi orgánmi vysadí zodpovedajúci počet stromov. Tým sa zabezpečí to, že expedícia by mala prispieť k zníženiu emisií CO2.

Extrémny projekt pre extrémnych jazdcov
 
Medzinárodná expedícia odštartovala v Paríži 3. októbra 2008 a predpokladaný príchod do New Yorku je na prelome mesiacov máj / jún 2009. Posádky budú musieť prejsť cez Rusko a ako prvá expedícia vôbec sa bude snažiť dosiahnuť Beringovu úžinu na kolesových vozidlách bez cudzej pomoci. Prechod Beringovou úžinou je naplánovaný na február 2009, pričom sa expedícia pokúsi úžinu prekonať jazdou po zamrznutom ľade. Vzhľadom na to, že úžina už celé roky nezamrzla tak, aby sa vytvorila súvislá ľadová plocha, z bezpečnostných dôvodov sa použije špeciálny plávací systém. V prípade, že vozidlá preboria ľad alebo ak bude potrebné prekonať otvorenú vodnú plochu, plavebné zariadenie prepraví vozidlá k najbližšej ľadovej kryhe. Po príchode na americký kontinent bude na účastníkov čakať ďalšia výzva. Účastníci expedície si sami stanovili cieľ, ktorý ešte nikto nedosiahol, a to prekonať trasu z Walesu do Fairbanksu na kolesových vozidlách bez cudzej pomoci. Z Fairbanksu bude expedícia pokračovať naprieč Kanadou, potom cez celé USA zo západu na východ až nakoniec dorazí do New Yorku.

 
Plaváky si nosia posádky v zloženom stave... Foto: Jeep
Jeep   Plaváky si nosia posádky v zloženom stave vždy so sebou.

Biopalivá

Ako hlavný druh paliva pre expedíciu boli vybrané biopalivá a biooleje  druhej generácie.
Tie sú vyrobené z drevného odpadu a patria medzi biopalivá druhej generácie.
 
Opäť Wrangler

Po dosiahnutí svetového rekordu a zápisu do Guinnessovej knihy rekordov v dosiahnutí najvyššie položeného  miesta na svete (6656 m. n m.) štvorkolesovým sériovo vyrábaným vozidlom Jeep Wrangler Unlimited, padla voľba tejto expedície opäť na vozidlá Jeep Wrangler. Vybrané autá vychádzajú zo sériového štvordverového modelu Wrangler Rubicon a jeho benzínovej verzie poháňanej šesťvalcom s objem 3,8 litra. Všetky tri autá expedície prešli viacerými zmenami, tak by dokázali „prežiť“ nehostinné podmienky ruskej Sibíri a Aljašky. Expedícia si navyše vybrala za termín svojej cesty zimné obdobie, kde bežne teploty klesajú aj k mínus 60 stupňom Celzia.

Upravený Wrangler vychádza zo sériovej verzie. Foto: Jeep
Jeep Upravený Wrangler vychádza zo sériovej verzie.

Úpravy vozidiel sa dotkli hlavne podvozka, náprav, elektrického systému, pneumatík a diskov, sacieho a výfukového potrubia. K špeciálnej výbave vozidiel patria hlavne: offroadové nárazníky a navijáky, osvetlenie, solárne panely na dobíjanie, komunikačný a satelitný navigačný systém, plávací záchranný systém, dvojité vodotesné okná odolné voči mrazom, prídavné palivové nádrže, meniče napätia a mnohé iné.

debata chyba
Články podľa značiek