Škoda Octavia má 50 rokov

Presne pred päťdesiatimi rokmi zišla z výrobných linek mladoboleslavskej automobilky prvá Škoda Octavia. Tento model priniesol nielen nové technické riešenia, ale aj zmenu dovtedajšieho značenia. "Náš nový typ osobného automobilu dostal nové meno. Bude sa volať Octavia, pretože je to ôsmy typ nášho znárodneného priemyslu," uviedol podnikový časopis Ventil vo svojom vydaní zo dňa 6. januára 1959.

10.02.2009 13:16
Škoda Octavia Foto:
Škoda Octavia
debata

Slovný názov novej Škody tak vymenil nadobro číselné označovanie. Zo Škody 440 sa stala Octavia, zo modelu 445 Octavia Super a z kabrioletu 450 Felicia. Octavia bola v porovnaní s modelom 440 výrazne modernizovaná. Dostala nielen novú prednú masku, ale najmä prednú nápravu. Listové perá nahradili vinuté pružiny s teleskopickými tlmičmi. „Boli nachystané aj vinuté pružiny pre zadnú nápravu, ale toto riešenie sa neosvedčilo,“ povedal Lukáš Nachtman, vedúci archívu spoločnosti Škoda.

Škoda Octavia Foto: Škoda Auto
Škoda Octavia Škoda Octavia

Prvá Octavia priniesla niekoľko technických noviniek.

Škoda Octavia sa po predstavení úplne nového modelu 1000 MB, s motorom vzadu, postupne vytratila z výrobného programu, no jej meno a sláva boli vzkriesené s príchodom nového modelu vyvíjaného od roku 1992 pod taktovkou koncernu Volkswagen. Verejnosti sa predstavila o štyri roky neskôr a v roku 1998 tiež ako kombi a verzia s pohonom oboch náprav 4×4.

Škoda Octavia Foto: Škoda Auto
Škoda Octavia Škoda Octavia

Octavia bola na dlho poslednou Škodou s motorom vpredu.

V roku 2004 sa predstavila jej druhá generácia, no pre záujem zo strany zákazníkov, ostala vo výrobe aj pôvodná verzia s prívlastkom Tour.

Škoda Octavia Tour zostane vo výrobe minimálne... Foto: Skoda Auto
Skoda Octavia Tour Škoda Octavia Tour zostane vo výrobe minimálne do roku 2010.

Škoda Octavia Tour

O úspechu Octavie niet najmenších pochybností. V marci 2007 vyrobila Škoda dvojmiliónty exemplár. Za ten čas získala Octavia mnoho ocenení vrátane prestížnej ceny Zlatý volant (2004) nemeckého magazínu Auto Bild. O rok neskôr získala titul Auto Trophy 2005, ako najlepší dovážaný automobil v Nemecku. V roku 2000 bola tiež vyhlásená za najlepšie kombi v ankete britského Auto Expressu a športová verzia RS za Performance Car of The Year 2001, britským časopisom Middlesbrough Evening Gazette. Práve vďaka Octavii sa Škoda prepracovala až na druhé miesto  medzi importérmi na náročnom nemeckom trhu, kde je jej najpredávanejším modelom.

Budúci rok obohatí portfolio vyrábaných... Foto: Škoda
Škoda Octavia II Budúci rok obohatí portfolio vyrábaných automobilov na Slovensku aj Škoda Octavia druhej generácie.

Športová Škoda Octavia RS sa vyrába aj ako kombi.

Od jej uvedenia na český a slovenský trh si už 12 rokov udržiava prvú predajnú priečku v kategórii nižšej strednej triedy a je druhým najpredávanejším modelom vôbec.

Nová Škoda Octavia má domovský výrobný závod v Mladej Boleslavy, ale montáže prebiehajú aj na Slovensku, v Indii, Ukrajine, Rusku, v Bosne, a od roku 2007 aj v Číne. Na indickom trhu je Octavia predávaná s označením Laura a v Číne pod názvom Ming Rui.

Staršia verzia Tour schádza z výrobných liniek českého závodu vo Vrchlabí ale aj v Indii, na Ukrajine, v Rusku, Kazachstane a Bosne. Obe verzie existujú v prevedení 4×4 a druhá generácia aj v športovej verzii RS.

V súčasnosti je na trhu jej faceliftovaná verzia, ktorá prináša také pokrokové technológie ako 7-stupňovú prevodovku DSG, či preplňované benzínové motory TSI s priamym vstrekovaním paliva, teda prvky, s ktorými zatiaľ nedisponuje ani konkurencia.

Predaj Škody Octavie (M1) na Slovensku

Rok: počet kusov
2003 : 6174
2004: 5425
2005: 4924
2006: 4369
2007: 3717
2008: 4863

debata chyba
Články podľa značiek