Mercedes-Benz triedy G má 30 rokov

Presne pre tridsiatimi rokmi vstúpila na trh terénna legenda Mercedes-Benz triedy G. Jeho vývoj prebiehal v spolupráci s rakúskou spoločnosťou Stayer-Daimler–Puch už od roku 1972. Cieľom bolo ponúknuť ho nemeckej armáde. Šťastie sa však nakoniec priklonilo na stranu konkurenčného Volkswagenu, ktorý zvíťazil v armádnom tendri modelom Iltis.

12.02.2009 19:01
Mercedes-Benz G Foto:
Mercedes-Benz G
debata

To veľmi skomplikovalo plány Mercedesu a oddialilo spustenie sériovej výroby plánovanej pôvodne na rok 1976. Géčko tak uzrelo svetlo sveta až o tri roky neskôr a skončilo v službách nemeckých hraničiarov a argentínskej armády. Ale ako sa hovorí – zlý začiatok, dobrý koniec. Prednosti tohto odolného modelu s rámovým podvozkom a dvojicou tuhých náprav oslovili mnohých zákazníkov. Hneď od počiatku boli k dispozícii dva rázvory a štyri motory. Benzínové s výkonom od 90 do 156 koní a dva vznetové s výkonom od 72 do 88 koní.

Súčasné G-čko nemá s prvou verziou skoro nič... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz G Súčasné G-čko nemá s prvou verziou skoro nič spoločné.

K dispozícii bola spočiatku len štvorstupňová manuálna prevodovka, no vozidlo bolo sériovo vybavené dvojstupňovou redukčnou prevodovkou a uzávierkami diferenciálov, čo mu dávalo v teréne úžasnú priechodnosť. Od roku 1981 mohli byť 5-valce a 6-valce kombinované s automatickou prevodovkou, v ponuke pribudli aj klimatizácia, navijak a prídavná palivová nádrž.

V teréne je stále neprekonateľný. Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz G V teréne je stále neprekonateľný.

Karosárske verzie sa rozrástli o kabriolet s pevnou demontovateľnou strechou hard top. Rastúci záujem civilných zákazníkov prinútil Mercedes k ponuke až dvadsiatich dvoch farebných odtieňov karosérie. Pribúdali aj luxusné verzie. V roku 1993 napríklad verzia G500 (177 kW) s osemvalcom, neskôr kabriolet s elektropneu­matickým ovládaním strechy či špičková verzia 55 AMG  s výkonom 260 kW (1999). Na prelome tisícročí debutoval v G400 CDI prvý raz  osemvalcový naftový motor. O rok neskôr už mohol byť vybavený nielen ABS a airbagmi, ale aj stabilizačným systémom ESP. Jeho popularite prispela nepochybne verzia pre pápeža Jána Pavla II. či víťazstvo v rely Paríž-Dakar.

Papamobil Jána Pavla II disponoval... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz G Papamobil Jána Pavla II disponoval najmodernejšou technikou.

Kým však technika rokmi napredovala, jeho industriálny vzhľad sa príliš nemenil. Na ceste dnes pôsobí vďaka kubistickým tvarom, rovným sklám či pántom na dverách, tak trochu ako veterán. Možno práve v tom spočíva jeho čaro. Čo je však podstatné, počas svojej histórie nikdy nezabudol na svoje armádne korene. Nech už ste majiteľom akejkoľvek poľudštenej či luxusnej verzie vrátane nového 55 AMG (368 kW), zrýchľujúceho na stovku za neuveriteľných 5,5 sekundy, môžete si byť istí, že s ním môžete kedykoľvek zísť z cesty aj do toho najťažšieho terénu.

Súčasný interiér triedy G je mimoriadne luxusný. Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz G Súčasný interiér triedy G je mimoriadne luxusný.
Prvá verzia dnes pôsobí veľmi strohým dojmom. Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz G Prvá verzia dnes pôsobí veľmi strohým dojmom.

Do dôchodku sa zatiaľ nechystá a môže sa tešiť, že sa stal dokonca vzorom pre neporovnateľne mladších súrodencov. Nové SUV triedy GLK a triedy GL nezaprú totiž dizajnérsku inšpiráciu práve vo svojom staršom bratovi.

V ponuke bol aj krátky kabriolet. Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz G V ponuke bol aj krátky kabriolet.

Za tridsať rokov výroby zišlo z montážnych liniek viac ako 200-tisíc kusov.

debata chyba
Články podľa značiek