Subaru Impreza získalo v testoch Euro NCAP 4 hviezdičky

Subaru Impreza bolo ďalším z kandidátov, ktorí sa rozbíjali podľa nových, prísnejších kritérií. Práve prísnejší pohľad na nárazové testy spôsobil, že Impreza odišla so štyrmi hviezdičkami, hoci jej konštrukcia patrí do teritória päťhviezdičkových áut.

05.03.2009 14:51
Subaru Impreza Foto:
Subaru Impreza
debata

Nárazové testy Euro NCAP absolvovala Impreza 2.0 R s pohotovostnou hmotnosťou 1370 kg. V jej bezpečnostnej výbave nechýbalo šesť airbagov.

Ochrana dospelých

Po frontálnom náraze ostala bezpečnostná klietka karosérie neporušená a prední cestujúci neboli nijako ohrození. Ich kolená aj stehná boli dobre chránené konštrukciou prístrojovej dosky. O pevnosti a stabilite karosérie svedčí aj fakt, že A-stĺpik karosérie sa po náraze posunul len o 3 mm.

Impreza má príkladne pevnú karosériu. Foto: Euro NCAP
Subaru Impreza Impreza má príkladne pevnú karosériu.

Horšie dopadla Impreza pri bočnom náraze na kôl. Dvere sa posunuli natoľko, že rebrá posádky boli príliš stlačené. Navyše dvere držali len na druhej západke, takže Subaru bolo za náraz na kôl penalizované.

Pri náraze na kôl to bočné dvere takmer... Foto: Euro NCAP
Subaru Impreza Pri náraze na kôl to bočné dvere takmer nevydržali.

Slabšie dopadla aj ochrana krčnej chrbtice pri náraze zozadu. Napriek tomu pri ochrane dospelej posádky Impreza splnila podmienky potrebné na päťhviezdičkové hodnotenie.

Výsledok: 30 bodov, 84 %

Ochrana detí

Ochrana trojročného dieťaťa v detskej sedačke dopadla na výbornú. Airbag spolujazdca nie je vypínateľný, takže na prednom sedadle sa detská sedačka nesmie umiestniť. Toto upozornenie však nie je dostatočne viditeľné a nie je v jazykoch krajín, kde sa auto predáva.

Aj deti sú v Impreze v bezpečí. Foto: Euro NCAP
Subaru Impreza Aj deti sú v Impreze v bezpečí.

Menším problémom bolo aj nedostatočné označenie úchytov ISOFIX.

Výsledok: 36 bodov, 73 %

Ochrana chodcov

Ku chodcom sa nová Impreza zachovala ohľaduplne. Predný nárazník je dostatočne poddajný a dolným končatinám zrazeného chodca nijako vážne neublížil. Vysoký stupeň ochrany dokázala aj motorová kapota. Poradila si dokonca aj s ochranou malého dieťaťa. Jeho hlava narazila do miest, ktoré nevykázali neprimeranú tvrdosť a kapota sa zdeformovala na správnych miestach.

Výsledok: 26 bodov, 72 %

Asistenčné systémy

Impreza pri tejto skúške získala tým, že ESP je od februára 2009 súčasťou štandardnej výbavy všetkých verzií. Organizácia Euro NCAP však upozorňuje, že pri predajcoch ešte môžu byť autá zo skladových zásob, ktoré stabilizačný systém nemajú. Súčasťou sériovej výbavy je aj upozornenie na nezapnutie vodičovho bezpečnostného pá­su.

Výsledok: 4 body, 57 %

Celkové hodnotenie

Subaru Impreza obstálo v otázkach ochrany posádky aj chodcov veľmi dobre. Dosiahnuté výsledky by mu stačili na zisk plného počtu piatich hviezdičiek. Smolou však je, že predný spolujazdec nemá signalizáciu nezapnutého bezpečnostného pásu, čím prišla Impreza o dôležité body v celkovom hodnotení. Celkový zisk tak stačí len na štyri hviezdičky.

debata chyba
Články podľa značiek