Fiat prekvapil Brazíliu ekologickým Unom

Pri oficiálnom predstavení novodobého Una sa Fiat blysol konceptom Uno Ecology. Nejde o žiaden hybrid ani elektromobil, iba o zelenkavú úpravu Una.

08.05.2010 12:40
Fiat Uno Ecology Concept Foto:
Fiat Uno Ecology Concept
debata

Už samotné nové Uno sa tvári jemne ekologicky, keďže jeho dva motory 1.0 a 1.4 dokážu spaľovať benzín aj bioetanol. Dôvodom však nie je silné ekologické cítenie Južnej Ameriky, ale skôr ekonomická výhodnosť bioetanolu.

Ekologické Uno má motor s objemom jeden liter. Foto: Fiat
Fiat Uno Ecology Concept Ekologické Uno má motor s objemom jeden liter.

Fiat preto posledných 14 mesiacov paralelne pracoval na ďalšom projekte, ktorý je ešte o krôčik bližšie k zelenej méte. Vnikol Fiat Uno Ecology Concept. Ponáša sa na drsnejšie Uno Way, no na prvý pohľad upúta čierna strecha. Na nej sa nachádza solárny panel, ktorý slnečnú energiu mení na „šťavu“ do akumulátora. Odbremeňuje tým alternátor a znižuje tak spotrebu motora.

Solárny panel na streche ušetrí pár decilitrov... Foto: Fiat
Fiat Uno Ecology Concept Solárny panel na streche ušetrí pár decilitrov benzínu.

Ďalším eko prvkom je Start&Stop systém a sledovanie tlaku v pneumatikách, ktorý dáva pozor na optimálne nahustenie. Čerešničkou na eko-torte je, že pri výrobe konceptu boli použité prírodné a recyklované materiály ako kokosové vlákna, či recyklované PET fľaše.

Nie je známe, či sa koncept dostane mimo hranice Brazílie a už vôbec, či má tento ekologický paket šancu na sériovú výrobu.

debata chyba
Články podľa značiek