Opel ukázal Astru Sports Tourer

Prichádza Opel Astra pre vyznávačov praktickosti. Sports Tourer sa objaví na trhu v novembri 2010.

17.06.2010 12:18
Opel Astra Sports Tourer Foto:
Opel Astra Sports Tourer
debata

Opel Astra Sports Tourer má nadviazať na úspech hatchbacku, ktorý si za pol roka objednalo už 160 000 záujemcov. Kombi Astra v sebe spája kompaktné rozmery s praktickou zadnou časťou, ktorá je vzhľadovo príbuzná vyhotoveniu Insignie Sports Tourer.

Opel Astra Sports Tourer Foto: Opel
Opel Astra Sports Tourer Opel Astra Sports Tourer

Opel sa vydal cestou emotívnejšieho dizajnu než ukazoval v posledných desaťročiach a potvrdzuje to aj nová Astra Sports Tourer. Zadná časť je tvarovaná viac športovo a maximálna kapacita nie je jediným cieľom. Vertikálne zadné svetlá umiestnené po stranách veka batožinového priestoru sú nahradené klasické horizontálne delené svetlá príbuzné s tými, ktoré má hatchback.

Opel Astra Sports Tourer Foto: Opel
Opel Astra Sports Tourer Opel Astra Sports Tourer

Za vekom s pomerne členitým obrysom sa nachádza priestor pre batožinu, ktorý má v základnej konfigurácii objem 500 litrov (prírastok oproti hatchbacku 130 litrov). Astre Sports Tourer patrí prvenstvo v segmente vďaka pohodlnému sklápaniu zadných operadiel pomocou tlačidla na stene batožinového priestoru. Sklopením operadla deleného v pomere 60:40 vznikne ložná plocha s dĺžkou 1835 mm. Kapacita pre batožinu sa rozrastie na 1550 litrov.

Opel Astra Sports Tourer Foto: Opel
Opel Astra Sports Tourer Opel Astra Sports Tourer

Priestor pre posádku zostáva rovnaký, ako ponúka hatchback, pretože rázvor zostal taktiež zachovaný. Od B-stĺpika je Astra Sports Tourer prakticky identická so svojim kratším súrodencom. Od neho si požičiava vlastne aj technickú bázu vrátane podvozka FlexRide, kamerového systému Opel Eye a ostatných príplatkových technologických hračiek. V roku 2011 pribudne nová generácia integrovaného nosiča bicyklov FlexFix. Zadná náprava však musela prejsť úpravami kvôli predpokladanému väčšiemu zaťažovaniu.

Opel Astra Sports Tourer Foto: Opel
Opel Astra Sports Tourer Opel Astra Sports Tourer

Paleta motorov bude mať podobnú skladbu ako pri hatchbacku. Pribudne však nová výkonová verzia motora 1.4 Turbo Ecotec s výkonom 88 kW (120 k), ktorá pravdepodobne nahradí motor 1.6 Ecotec s výkonom 85 kW (115 k). Ďalej Opel ponúka základný benzínový motor 1.4 Ecotec 74 kW (100 k), motor 1.4 Turbo Ecotec 103 kW (140 k) a špičkový 1.6 Turbo Ecotec 132 kW (180 k). Naftová paleta sa skladá z motora 1.3 CDTI Ecotec 70 kW (95 k), dvoch verzií motora 1.7 CDTI Ecotec 81 kW (110 k) a 92 kW (125 k) a motora 2.0 CDTI Ecotec s výkonom 118 kW (160 k).

Opel Astra Sports Tourer dostane aj Start/Stop systém a verzie s manuálnou prevodovkou budú mať aj indikátor včasného preradenia. Svetová výstavná premiéra Astry Sports Tourer je naplánovaná na začiatok októbra na autosalóne v Paríži.

debata chyba
Články podľa značiek