Sú drahšie a širšie pneumatiky naozaj lepšie?

Nemecký autoklub ADAC sa rozhodol dať odpoveď na otázku, či sú širšie a drahšie pneumatiky naozaj lepšie, ako lacnejší užší plášť?

17.03.2008 07:52
Pneumatika Foto:
Pneumatika
debata

Na svoj test si vybral Kiu Ceed, ktorú postupne prezúval do rôznych rozmerov pneumatík. Od štandardného plášťa 185/65 R13 T až po vysokorýchlostnú pneumatiku 225/40 R18Y. Aby sa eliminoval vplyv rozdielnej technológie výroby rôznych výrobcov, použil ADAC pneumatiky od toho istého výrobcu. Kia obutá do pneumatík Michelin absolvovala postupne merania vlastností na suchej a mokrej vozovke, merania odolnosti proti akvaplaningu až po meranie hluku a valivého odporu.

Širšia brzdí lepšie, ale pozor na akvaplaning

Opäť sa potvrdilo, že pneumatika je vždy istým kompromisom. Excelentné vlastnosti v jednom z parametrov môžu potlačiť jej iné schopnosti. Na suchej a mokrej vozovke viedli jednoznačne širšie pneumatiky. Zabezpečili vyššiu stabilitu a kratšiu brzdnú dráhu. Tak napríklad pri brzdení z rýchlosti 100 km/h bol rozdiel v brzdnej dráhe medzi profilom 225/40 a 185/60 až 5,2 v neprospech užšej pneumatiky.

Na súvislej vrstve vody sa však naplno prejavila nevýhoda širokého plášťu, ktorý musí pri kontakte s vozovkou odviesť podstatne viac vody ako úzka pneumatika. Kia obutá do profilu 225/40 sa dostala do akvaplaningu už pri rýchlosti 69 km/h, kým s užším profilom 185/60 mu odolávala až do rýchlosti 80 km/h.

Užšia je tichšia a hospodárnejšia

Užšie plášte viedli jednoznačne aj v komforte, keď im namerali podstatne nižšiu hlučnosť. neprekvapí ani výhoda nižšieho valivého odporu. Na profile 185/60 spomalila Kia na voľnobehu z rýchlosti 100 km/h na 80 km/h na úseku dlhom 349 metrov, kým na profile 225/40 došlo k rovnakému spomaleniu už o 35 metrov skôr. To v praxi znamená zvýšenie spotreby asi o dve percentá.

Celkový výsledok zhrnul ADAC nasledujúcim konštatovaním. „Širšie pneumatiky ponúkajú lepšie jazdné vlastnosti, ale na úkor pohodlia a hospodárnosti. V prípade akvaplaningu platí pravidlo, že pri širšej pneumatike je lepšie dať dole nohu z plynu podstatne skôr.“

Porovnanie úzkych a širokých pneumatík
užšie vlastnos­ti širšie

+  komfort -
+   hlučnosť -
+  spotreba -
+  aquaplaninag -
+ cena -
- brzdná dráha +
-  stabilita na suchej vozovke +
- stabilita na mokrej vozovke -

debata chyba
Články podľa značiek