Test: Škoda Fabia 1,0 TSI. Má novú výbavu a kozmeticky vylepšený motor

Manuál 85 kW trojvalcu jednoznačne svedčí, dokáže viac využiť jeho dynamický potenciál. Fabia mierne zdražela, rozšírila sa však aj jej výbava.

05.05.2024 07:00
debata (16)
Pri rázvore  2 564 mm ponúka Fabia až... Foto: Pravda, Martin Domček
Škoda Fabia 1.0 TSI 85 kW (2024) Pri rázvore 2 564 mm ponúka Fabia až prekvapivo priestrannú kabínu.

Fabia patrí na Slovensku dlhodobo k najväčším predajným bestsellerom a vďačí za to najmä kombinácii prijateľnej ceny a veľkého dôrazu na kvalitu spracovania a dobré jazdné vlastnosti. Pokiaľ ide o cenu, Fabia sa, podobne ako väčšina iných malých áut, nevyhla postupnému zdražovaniu.

Zatiaľ čo na konci roku 2021 stála základná verzia 11 760 eur (1.0 MPI, 48 kW, 5 st. manuál), v lete roku 2022 už jeho cena vzrástla na 12 990 eur (1,0 MPI, 59 kW, 5 st. manuál) a aktuálne sa už dostala na sumu 15 330 eur (1,0 MPI, 59 kW, 5 st. manuál). V predaji je však aj akčná verzia Drive, ktorej zvýhodnená cena v čase publikovania tohto testu začínala na sume 13 990 eur.

Vyššia cena, bohatšia výbava

Ak sa povie A, treba povedať aj B – za najnovším zdražením stojí aj fakt, že Škoda kompletne „prekopala“ cenníky a výbavové stupne, pričom základná výbava sa rozšírila. K tomu sa však dostaneme neskôr.

Interiér pôsobí jednoducho, je však dobre... Foto: Pravda, Martin Domček
Škoda Fabia 1.0 TSI 85 kW (2024) Interiér pôsobí jednoducho, je však dobre spracovaný a Fabia má už v základe aj digitálny kokpit.

Pravdou je, že ani zdražovanie tomuto modelu v našich končinách neubralo na popularite. V problematickom roku 2022 sa z Fabie predalo 3 261 kusov. V uplynulom roku to bolo 2 595 (to už bola z ponuky vyradená populárna verzia kombi) a za prvé tri mesiace tohto roku je to 1 090 predaných ku­sov.

Dizajnom interiéru a exteriéru sa nebudeme detailne zaoberať, aktuálna Fabia je na trhu už približne tri roky a viac sa o vzhľade exteriéru a dizajne interiéru môžete dočítať v našich testoch Fabie so 70 kW trojvalcom a 5-stupňovým manuálom, s 81 kW trojvalcom a 7-stupňovým automatom, alebo čerešničky na torte – Fabie v prevedení Monte Carlo. Povieme len toľko, že testovaná Fabia v čiernom prevedení (príplatková čierna metalíza Magic za 526 eur) s čiernymi diskami, zatmavenými zadnými oknami, čiernymi zrkadlami a čiernou maskou chladiča s chrómovým lemovaním vyzerá naozaj dobre.

V Nemecku sme vyskúšali modernizovanú Škodu Scala a nový Kamiq
Video

A teraz k tej základnej zmene – po novom má Fabia už len tri výbavové stupne a štyri odlišné varianty interiéru. Dostupné výbavy sa volajú Essence, Selection a Top Selection. Už v najnižšom výbavovom stupni má Fabia hlavné svetlomety a denné svietenie s technológiou LED, hmlovky, infotainment s 8-palcovým dotykovým displejom a 8-palcový virtuálny kokpit, manuálnu klimatizáciu, zadné parkovacie senzory, asistent pre rozpoznávanie únavy a udržiavanie v jazdnom pruhu, svetelný senzor a vie čítať aj značky, obmedzujúce rýchlosť. Jazdí na 15-palcových oceľových diskoch a v interiéri má dvojramenný volant.

My sme na test získali strednú výbavu Selection, ktorá má inak dizajnovaný interiér a pribudli v nej 16-palcové disky z ľahkých zliatin, full LED zadné svetlá, asistent pre rozjazd do kopca, štartovanie tlačidlom, tempomat, bezdrôtový Smartlink, dva reproduktory vzadu, tempomat a pár ďalších drobností.

Škoda Fabia 1.0 TSI 85 kW (2024)
Škoda Fabia 1.0 TSI 85 kW (2024)
+7Škoda Fabia 1.0 TSI 85 kW (2024)

Rozdiel medzi základnou a strednou výbavou je 520 eur, no až od strednej výbavy sú dostupné motory s automatickými 7-stupňovými dvojspojkovými prevodovkami DSG. Tie môžete mať buď v kombinácii s benzínovým motorom 1.0 TSI (85 kW), alebo výkonnejším 1.5 TSI (110 kW).

A aby sme nezabudli na najvyššiu výbavu Top Selection. Tá má oproti strednej výbave rozdielny interiér a navyše napríklad vyhrievané predné sedadlá, ambientné podsvietenie, dvojzónovú automatickú klimatizáciu, stmievacie vnútorné zrkadlo a množstvo ďalších doplnkov.

Ak sa pozriete do cenníku, tak zistíte, že na rozdiel od mnohých iných značiek má Škoda príplatkovú výbavu v relatívne dostupných cenách. My by sme z nej k strednej výbave Selection určite odporučili balík Park and Go, v rámci ktorého za cca 750 eur dostanete zadnú parkovaciu kameru s ostrekovačom, volič jazdných režimov, bezkľúčový prístup a ovládanie, predné parkovacie senzory a alarm. Ostatné je vecou vkusu a osobných preferencií, ale tento balík sa nám javí ako naozaj praktický.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda Fabia #test auta #malé auto #autotest #dostupné auto
Články podľa značiek